Skip to content

Joeboentoe Projecten

Helpen, GENIETEN & Leren

Niet Het Normale Verhaal

Bij deze projecten zijn we op zoek naar mensen met een bepaalde expertise en een zekere volwassenheid. Mensen die het project samen met ons naar een hoger niveau kunnen tillen en met beide voeten stevig op de aarde staan. Bij voorbaat heb je al wat ervaring opgedaan in een Afrikaans land en ben je begin twintig of ouder.

Hieronder staan de projecten met een korte omschrijving en wat ideëen met betrekking tot de hulp die wij kunnen gebruiken. Helemaal onderaan de pagina staat een contactformulier waarop je alvast wat basis informatie kunt ingeven en de wijze waarop jij van hulp kunt zijn. Wij nemen daarna contact met je op.

 

PROJECTEN

Web Development / Design Project

In 2024 starten we in Masaka met behulp van Conceptbureau Claim Your Aim en Gemeente Deventer een project om jongeren die door bepaalde oorzaken niet kunnen studeren en een aanleg hebben voor design/programmeren te leren om websites te maken (WordPress/Elementor Pro) en logos/huisstijlen te designen. 

Daarnaast stellen we de locatie een dag in de week open voor lokale mensen om ze een aantal basis vaardigheden te leren die te maken hebben met de computer en het internet. Oeganda wordt ook steeds digitaler en veel mensen hebben geen idee hoe Microsoft Word werkt, hoe je een goede CV schrijft of hoe je bepaalde informatie kunt vinden op het worldwide web. 

Op de foto zie je de stand van zaken met betrekking tot computer les, web/logo design in Oeganda (er is inderdaad ruimte voor verbetering).

Op zoek naar..

Voor dit project zijn we op zoek naar mensen met ervaring in het werkveld die willen helpen met het opleiden van jongeren en/of het helpen met het bijbrengen van de basisvaardigheden computer/internet.

Schoon Drinkwater Project

In Oeganda heb je het regenseizoen en het droogseizoen. Omdat er in het grootste deel van Oeganda geen waterleidingen gelegd zijn, moeten veel mensen tijdens het droogseizoen hun water halen op een plek zoals op de foto rechts. Dit zorgt voor veel ziekte en zelfs sterfgevallen en dat is iets waar wij graag iets aan willen doen. In het gebied waar wij opereren is het niet mogelijk om een put te slaan en om die reden hebben we gekozen voor de meest simpele oplossing; een groot dak, watergoten en grote watertanks van 10.000 liter per stuk. Hierin verzamelen wij het water om het in het droogseizoen beschikbaar te stellen aan de lokale bevolking.

Naast het opvangen van water gaan wij er ook een ander klein project starten om werkgelegenheid te creëeren; een paddestoelen kwekerij. 

Op zoek naar..

Ben jij handig en heb je al iets ervaring met het bouwen van simpele houten constructies? Of weet je toevallig meer van paddestoelen kweken? Je bent van harte welkom om ons in 2024 te komen helpen!

Plastic Recycling Project

Toen dit project in 2017 startte was het niet meer dan een plek waar mensen plastic flessen naar toe brachten die vervolgens tot balen samengeperst werden. Deze balen gingen op een truck om naar onze koper in Kampala te gaan en vanaf daar ging de tocht verder naar Mombassa om daar op een boot geladen te worden richting China waar het uiteindelijk gerecycled werd. Juist, van een echt recycling project kun je niet spreken als het eerst de halve wereld over moet om weer tot een halfproduct verwerkt te worden. 

We zijn dus erg blij dat het project getransformeerd is in een upcycling project waar wij van het plastic nu allerlei producten en halfproducten maken. Van plastic palen voor hekken tot tuintafels tot speciale snippers die gebruikt worden voor het maken van kleding! 

Ondertussen heeft het project bijna 800.000 kilo aan plastic verwerkt, hebben we in 44 communities plastic inzamelpunten gemaakt en verdienen er meer dan 3.000 mensen maandelijks een inkomen. En dat allemaal door iets wat eerder gewoon afval was!

Op zoek naar..

Momenteel zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons kunnen helpen met het voorlichten op scholen over het belang van plastic recycling.

Rakai Women Project

Deze vrouwen laten zien wat feminisme nou eigenlijk is! Naast het opvoeden van de kinderen (en vaak ook de man), het werk op het land en sociale verplichtingen komen ruim twintig vrouwen wekelijks samen om samen nieuwe projecten te starten. Ze begonnen klein met de aanschaf van plastic stoelen die verhuurden als er een bruiloft of begravenis is, van de winst kochten ze tenten en toen gebruikten ze die winst weer om een project te starten waar ze paddestoelen kweken.

Wij zijn per toeval in contact met ze geraakt en gevallen voor deze lieve en hardwerkende vrouwen. Met behulp van Gemeente Deventer hebben we ze in de Covid tijd een handje kunnen helpen door ze zeep en handenwas installaties te doneren. Ook hebben wij een watertank voor ze gekocht die ze nodig hadden voor hun project met de paddestoelen. 

Op zoek naar..

Dit is een heel speciaal project aangezien je in the middle of nowhere op het platteland van Oeganda bij één van de vrouwen in huis gaat wonen. Je gaat helpen bij de projecten die ze hebben lopen en hier mag jij samen met de vrouwen invulling aan geven. Om eerlijk te zijn zullen ze al heel erg blij zijn dat je komt dus bereid je ook voor op veel gezelligheid!

Ben Je Geïnteresseerd?

Vul dan gewoon het formulier in, en we plannen een (video) call in om alle details te bespreken. En maak je geen zorgen als er iets onduidelijk is, klik hier om de meest gestelde vragen te bekijken; informatie over VISA-vereisten, verzekeringen en nog veel meer. Als je vraag er niet bij staat, stuur ons dan een WhatsApp-bericht!

veelgestelde

vragen

Een medewerker van Joeboentoe staat in de aankomsthal op je te wachten en wanneer je terug vliegt, zullen wij je naar het vliegveld brengen.

Wanneer je met Joeboentoe een sociaal project doet, zul je voornamelijk in contact zijn met onze Nederlandse medewerker op locatie. 

De belangrijkste vereiste is dat je een kalm en liefdevol persoon moet zijn, klaar om te helpen waar nodig.

We benadrukken dat het erg belangrijk is om flexibel te zijn tijdens je verblijf in Oeganda. Een open geest en een de wil om te helpen waar nodig zijn goede eigenschappen om te hebben, zodat je het meeste uit je tijd als vrijwilliger kunt halen en van de grootste waarde voor het project kunt zijn.

Persoonlijke uitstraling is belangrijk voor Oegandezen, daarom willen we dat je je gepast kleedt. In de Oegandese cultuur zijn de knie en het bovenbeen van een vrouw iets speciaals, dus bedek ze alsjeblieft. Decolleté is niet belangrijk, aangezien Oegandezen borsten zien als de melkvoorraad voor baby’s (dus wees niet verbaasd als een vrouw zonder schaamte een borst tevoorschijn tovert om haar baby te voeden terwijl ze met je praat). Voor mannen; korte broeken worden door jongens gedragen, dus als je als volwassene gezien wilt worden, draag dan een broek. Aan iedereen; reis licht! Oeganda heeft veel tweedehands kledingmarkten, dus koop gewoon kleding in Oeganda en help tegelijkertijd de lokale economie!

Vergeet niet respectvol en attent te zijn voor de mensen met wie je omgaat. Het personeel en de leden van de gemeenschap waarmee je werkt, zullen andere culturele verwachtingen en waarden hebben dan degenen waarvan jij denkt dat ze gepast zijn. De ‘woke’ ideologie van het Westen wordt niet gewaardeerd, dus geen ‘Ik identificeer me als een…’ of enig uiterlijk vertoon van seksuele voorkeur. Als je je aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht en bang bent om naar Oeganda te komen; dat is niet nodig. De mensen geven er over het algemeen niet om, zolang je het maar voor jezelf houdt.

Iets anders waar je mee moet leren omgaan is tijd. Om preciezer te zijn; tijd is flexibel, wachten is prima en ‘ik ben onderweg’ kan betekenen dat de persoon ergens deze week of binnen vijf minuten aankomt. Dat geldt ook voor onze lokale coördinatoren, ook al doen we erg ons best om ze Westerser te maken in de manier waarop ze met tijd omgaan. Raak dus niet gefrustreerd, maar laat het onze Nederlandse vertegenwoordiger weten wanneer je constant in de problemen komt met je project en/of coördinator als het om tijd gaat.

De minimum leeftijd is 18, er is geen maximale leeftijd voor deelname. 

Er zijn enkele onderwerpen waar je je in moet verdiepen voordat je naar Oeganda reist.

Reisverzekering
Je gaat wonen en werken in Oeganda op basis van een vrijwilligersvergunning. Het is belangrijk om dit met je reisverzekeraar te bespreken.

Toegestane medicijnen in Oeganda
Sommige soorten medicijnen zijn niet toegestaan in het land, dus houd hier rekening mee en bespreek dit met de Nederlandse ambassade. De meeste medicijnen zijn gemakkelijk verkrijgbaar in Oeganda dus meenemen hoeft in de meeste gevallen niet.

Uiteraard proberen we je over deze onderwerpen te adviseren als er iets niet duidelijk is.

COVID

Oeganda heeft zeer weinig Covid-gevallen en sterfgevallen gehad, daarom zijn de beperkingen grotendeels opgeheven. Zorg ervoor dat je contact opneemt met de ambassade om te zien wat de huidige vereisten zijn.

EBOLA

Ebola-uitbraken komen van tijd tot tijd voor, maar zijn voor het overgrote deel van de  Oegandezen en bezoekers/toeristen geen groot probleem. Oeganda heeft bewezen goed om te gaan met Ebola en tot nu toe is het veelal beperkt gebleven tot een klein aantal gevallen. Als je met het openbaar vervoer reist, wil je natuurlijk wat waakzamer zijn, maar de kans dat je ebola krijgt in Oeganda is heel erg klein.

Play Video

Add Impact to Your Inbox

Sing up for our emails and get inspiring stories about rebuild world delivered straight to your inbox.