Skip to content

een avontuur

waarbij je anderen helpt

Een Nieuw Avontuur?

Kom naar Oeganda en neem even een break van het normale leven, een sabbatical of wellicht de start van een nieuw leven. We werken in een heel klein dorpje op het platteland van Oeganda en de mensen hier kunnen wel wat hulp gebruiken. Samen ontwerpen we een eenvoudig project; van koffiebranden tot kippen fokken tot ouderen helpen noem maar op. Dit kan in het dorp maar ook in een grotere stad in Oeganda.

Het project heeft een looptijd van minimaal één jaar en in eerste instantie maximaal drie jaar; het kan worden verlengd als alle partijen tevreden zijn! Natuurlijk is het mogelijk om een paar weken (maximaal 90 dagen op een toeristenvisum) te komen om een goede indruk te krijgen voordat je besluit een project in Oeganda te starten.

Accommodatie, VISA, Personeel

Op basis van jouw wensen verblijf jij (en misschien je partner/vriendin/vriendin) bij een gastgezin of in een van de mooie (relatief) moderne huizen in de buurt. Een verblijf bij een gastgezin is inclusief eten en een directe culturele connectie, een eigen huis is avontuurlijker, maar beide zijn goedkope opties (tussen de 75 en 150 dollar per maand).

Om de kosten van een werkvergunning zo laag mogelijk te houden, vragen wij een vrijwilligers-/ missionarisvergunning aan. Dit betekent dat we een medewerker in dienst nemen die verbonden is aan de plaatselijke kerk; op die manier profiteren beide partijen. Het gemiddelde loon ligt tussen de 50 en 75 dollar per maand. We selecteren een medewerker die al enige vaardigheden heeft om te helpen met het project.

Prijsindicatie

gebaseerd op eigen huis | 1 persoon | 1 maand

175
Werkvergunning €25
Huur van huis €75
Loon Medewerker €75
Joeboentoe Hulp (bijna) GRATIS
Andere Kosten

Wat Is Belangrijk In Het Leven?

Laten we er eens over nadenken zonder al te filosofisch te worden; wat is een doel van het leven? We stellen deze vraag omdat we de afgelopen jaren veel vrijwilligers hebben ontvangen en veel westerlingen hebben gesproken die projecten in Oeganda doen. Stuk voor stuk vertelden ze ons dat het helpen van mensen in een ontwikkelingsland zoals Oeganda hun met nieuwe ogen naar het leven heeft doen kijken.

De meeste vrijwilligers die bij ons komen helpen, blijven tussen de drie en negen maanden. Na afloop vertellen ze ons allemaal dat ze veel over zichzelf hebben geleerd en over het belang van dankbaarheid tijdens het dagelijks leven. De meesten willen niet weg en velen komen terug voor nog een vrijwilligerservaring of een bezoek tijdens een vakantie in dit schitterende land. Met dit in gedachten willen we mensen de kans geven echt iets te veranderen en een project op te zetten dat nog vele jaren zijn vruchten zal afwerpen.

waarom

oeGANDA?

Er zijn veel redenen waarom Oeganda een van de beste landen is om te komen helpen. Er is duidelijk veel armoede in het land en zoals in veel ontwikkelingslanden werken de meeste mensen hard, maar missen ze net dat duwtje in de rug, een beetje hulp om hun leven beter te maken.

Voor ons persoonlijk is de sfeer een heel belangrijke reden. Oeganda is een prachtig land vol vriendelijke, zorgzame en veel hardwerkende mensen. Het klimaat is erg fijn omdat het perfect op de evenaar ligt, de natuur is geweldig en hebben we al gezegd dat het een zeer veilig land is? Zeker, in de grote steden is de kans op problemen groter, maar waar wij actief zijn, komen diefstal en criminaliteit zeer zelden voor.

Onze oprichter woont sinds 2014 in Oeganda om sociale projecten op te zetten en vrijwilligers te ontvangen en begeleiden. Ons grootste succes is een plastic recyclingproject dat is getransformeerd in een plastic upcyclingproject; het maakt nu plastic palen en nog veel meer van afgedankte plastic zakken en flessen.

Na acht jaar vrijwilligers te hebben opgevangen, wilden we onze diensten uitbreiden, een nieuw idee waarvan we denken dat het een grote impact kan hebben op het welzijn van Oegandezen. Als iemand hier voor langere tijd komt, geeft dat ons de kans om echt een verschil te maken en een project te starten dat vele jaren kan duren.

Hoe Nu Verder?

U kunt het formulier invullen zodat we via de mail verder kunnen praten. Ook zullen we dan een WhatsApp (video)call inplannen om zodoende een beter idee te krijgen van de mogelijkheden. Dit is allemaal vrijblijvend en zonder kosten, schroom dus niet om contact met ons op te nemen!

Je kunt ons ook een berichtje via WhatsApp sturen en op die manier met ons in contact komen.

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen geplaatst (met de antwoorden!). 

Veelgestelde

vragen

Een medewerker van Joeboentoe staat in de aankomsthal op je te wachten en wanneer je terug vliegt, zullen wij je naar het vliegveld brengen.

Wanneer je met Joeboentoe een sociaal project doet, zul je voornamelijk in contact zijn met onze Nederlandse medewerker op locatie. 

De belangrijkste vereiste is dat je een kalm en liefdevol persoon moet zijn, klaar om te helpen waar nodig.

We benadrukken dat het erg belangrijk is om flexibel te zijn tijdens je verblijf in Oeganda. Een open geest en een de wil om te helpen waar nodig zijn goede eigenschappen om te hebben, zodat je het meeste uit je tijd als vrijwilliger kunt halen en van de grootste waarde voor het project kunt zijn.

Persoonlijke uitstraling is belangrijk voor Oegandezen, daarom willen we dat je je gepast kleedt. In de Oegandese cultuur zijn de knie en het bovenbeen van een vrouw iets speciaals, dus bedek ze alsjeblieft. Decolleté is niet belangrijk, aangezien Oegandezen borsten zien als de melkvoorraad voor baby’s (dus wees niet verbaasd als een vrouw zonder schaamte een borst tevoorschijn tovert om haar baby te voeden terwijl ze met je praat). Voor mannen; korte broeken worden door jongens gedragen, dus als je als volwassene gezien wilt worden, draag dan een broek. Aan iedereen; reis licht! Oeganda heeft veel tweedehands kledingmarkten, dus koop gewoon kleding in Oeganda en help tegelijkertijd de lokale economie!

Vergeet niet respectvol en attent te zijn voor de mensen met wie je omgaat. Het personeel en de leden van de gemeenschap waarmee je werkt, zullen andere culturele verwachtingen en waarden hebben dan degenen waarvan jij denkt dat ze gepast zijn. De ‘woke’ ideologie van het Westen wordt niet gewaardeerd, dus geen ‘Ik identificeer me als een…’ of enig uiterlijk vertoon van seksuele voorkeur. Als je je aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht en bang bent om naar Oeganda te komen; dat is niet nodig. De mensen geven er over het algemeen niet om, zolang je het maar voor jezelf houdt.

Iets anders waar je mee moet leren omgaan is tijd. Om preciezer te zijn; tijd is flexibel, wachten is prima en ‘ik ben onderweg’ kan betekenen dat de persoon ergens deze week of binnen vijf minuten aankomt. Dat geldt ook voor onze lokale coördinatoren, ook al doen we erg ons best om ze Westerser te maken in de manier waarop ze met tijd omgaan. Raak dus niet gefrustreerd, maar laat het onze Nederlandse vertegenwoordiger weten wanneer je constant in de problemen komt met je project en/of coördinator als het om tijd gaat.

De minimum leeftijd is 18, er is geen maximale leeftijd voor deelname. 

Er zijn enkele onderwerpen waar je je in moet verdiepen voordat je naar Oeganda reist.

Reisverzekering
Je gaat wonen en werken in Oeganda op basis van een vrijwilligersvergunning. Het is belangrijk om dit met je reisverzekeraar te bespreken.

Toegestane medicijnen in Oeganda
Sommige soorten medicijnen zijn niet toegestaan in het land, dus houd hier rekening mee en bespreek dit met de Nederlandse ambassade. De meeste medicijnen zijn gemakkelijk verkrijgbaar in Oeganda dus meenemen hoeft in de meeste gevallen niet.

Uiteraard proberen we je over deze onderwerpen te adviseren als er iets niet duidelijk is.

COVID

Oeganda heeft zeer weinig Covid-gevallen en sterfgevallen gehad, daarom zijn de beperkingen grotendeels opgeheven. Zorg ervoor dat je contact opneemt met de ambassade om te zien wat de huidige vereisten zijn.

EBOLA

Ebola-uitbraken komen van tijd tot tijd voor, maar zijn voor het overgrote deel van de  Oegandezen en bezoekers/toeristen geen groot probleem. Oeganda heeft bewezen goed om te gaan met Ebola en tot nu toe is het veelal beperkt gebleven tot een klein aantal gevallen. Als je met het openbaar vervoer reist, wil je natuurlijk wat waakzamer zijn, maar de kans dat je ebola krijgt in Oeganda is heel erg klein.

Play Video

Add Impact to Your Inbox

Sing up for our emails and get inspiring stories about rebuild world delivered straight to your inbox.