Skip to content

vrijwilligerswerk Oeganda

vanaf € 380 all-in*

Project Kenmerken

We werken samen met weeshuizen en projecten die zorgen voor kwetsbare kinderen in Mbarara en Masaka. Bij je aanmelding kun je aangeven in welke stad je vrijwilligerswerk wil doen. Als je wil, kun je ook parttime of fulltime meehelpen op een kleuter-, basis- of middelbare school; laat het ons weten bij je aanmelding.

Overzicht Vrijwilligersactiviteiten

Rechts zie je een overzicht van de activiteiten die je op het project zult uitvoeren. Dit is een indicatie aangezien elk project anders is en er ook bepaalde werkzaamheden kunnen voorkomen die tijdelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan het helpen bij het schilderen van een gebouw. Daarnaast zijn de medewerkers erg leergierig; jouw input wordt dus zeer op prijs gesteld! Heb je leuke ideeën, deel ze met ons!

Help kansarme kinderen en jongvolwassenen door hen belangrijke vaardigheden bij te brengen, zoals computervaardigheden, wiskunde en Engels
Ondersteuning bieden aan arme gezinnen, duurzame landbouwpraktijken demonstreren en de voedselproductie en voeding verbeteren
Maak deel uit van een hulpprogramma om arme gezinnen te ondersteunen met voedselrantsoenen en kleding
Bied vitale zorg en liefde aan weeskinderen en help hen een gelukkiger jeugd te beleven
Help mee met het bouwen of repareren van huizen/scholen, zodat kwetsbare kinderen voldoende en veilig onderdak krijgen
Mijn tijd in Oeganda was erg speciaal. Het voelde goed om de weeskinderen en straatkinderen te kunnen helpen! Een hele mooie herinnering!
Hanna
Student

Een Dag Op Het Project

Je werkdag begint met een ontbijt bij je gastgezin of met andere vrijwilligers in het vrijwilligershuis. Daarna haalt je persoonlijke coördinator je op om je naar je project te brengen. In de meeste gevallen ga je wandelend of met de motortaxi (de boda boda).

De meeste dagen op het project beginnen met een  personeelsbijeenkomst waarin de stand van zaken op het project en het programma voor de dag worden besproken. Na deze vergadering begint de werkdag tot ongeveer 10.00 uur; tijd voor thee/koffie en iets kleins te eten.

Na deze korte pauze werk je waarschijnlijk in het project, of ga je naar het veld voor sensibilisatie/onderwijs of werk je aan het ‘gezinshuis’-plan waarbij je werkt aan het in een liefdevol huis brengen van weeskinderen bij een familielid.

Rond 14.00 uur is het lunchtijd waarna je doorwerkt tot het einde van de dag. Je coördinator brengt je naar je gastgezin/vrijwilligershuis, waar je de avond kunt beleven met andere vrijwilligers en/of je gastgezin, collega’s of nieuwe vrienden.

Non-Profit Organisatie

Omdat we een non-profit organisatie zijn, wordt al het geld dat overblijft nadat we het gastgezin/project en de onkosten hebben betaald, besteed aan sociale projecten. Goed gevoel toch?

*Prijs is inclusief:

Vrijwilligershuis | Gastgezin

190Per week (min 2 weken)
Schone slaapkamer
Alle maaltijden inbegrepen
Transport van en naar project
Deelname aan het project

Wat Nu?

Het is simpel! Vul het formulier in dat u rechts ziet en wij nemen contact met u op voor de laatste details. Daarna sturen we je onze vrijwilligersovereenkomst (klik om een voorbeeld te zien) en na ondertekening en terugzending kun je je vlucht boeken! En maak je geen zorgen als er iets onduidelijk is, we hebben een team van experts om je te helpen met al je vragen. Klik hier om de meest gestelde vragen te bekijken; informatie over VISA-vereisten, verzekeringen en nog veel meer. Als je meer wilt weten, stuur ons dan een WhatsApp-bericht!

Projecten Vrijwilligerswerk

Onze organisatie werkt samen met een select aantal weeshuizen in en rond Mbarara en Masaka. We werken ook samen met kleuterscholen en lagere/middelbare scholen en je hebt de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen bij een of twee van deze projecten. In het contactformulier kun je ons laten weten wat uw voorkeur heeft en wij zullen proberen om op basis van je wensen het beste programma te maken.

Belangrijk!

Start je aanmelding minimaal drie maanden voor de beoogde vertrekdatum!

veelgestelde

vragen

Bij aankomst in Entebbe zal een vertegenwoordiger van Joeboentoe je opwachten om je naar je lodge te brengen (als je laat aankomt) of om je naar je project te brengen (als je vroeg in de ochtend aankomt).

Hetzelfde geldt voor de retourvlucht; we kunnen alleen gerust zijn als we weten dat je veilig en wel in het vliegtuig op weg naar huis zit. Daarom zal onze vertegenwoordiger je voor de deur van de vertrekhal van Entebbe Airport afzetten (zo ver als we mogen gaan) en in Entebbe blijven tot we weten dat je goed en wel op weg naar huis bent.

* We krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om na aankomst één of twee nachten in Entebbe te blijven om te acclimatiseren. Dit is uiteraard geen probleem; laat het ons weten bij je aanmelding, dan regelen wij een verblijf in een leuke lodge. Hetzelfde geldt ook voor de terugvlucht.

We hebben meerdere lokale projectcoördinatoren die 24/7 beschikbaar zijn om assistentie te verlenen tijdens je tijd bij het project.

Verder hebben we een Nederlandse vertegenwoordiger van Joeboentoe die wisselend in Masaka en in het Rukungiri district (zuiden van Oeganda) woont en beschikbaar zal zijn voor vragen die de lokale projectcoördinatoren niet kunnen beantwoorden. Hij komt regelmatig bij jou en het project langs om te kijken of alles naar wens verloopt.

Bij aankomt op Entebbe Airport staat een vertegenwoordiger van Joeboentoe op je te wachten om je te verwelkomen en je naar je project of naar een lodge in Entebbe te brengen om te acclimatiseren.

Als je ervoor kiest om bij een gastgezin te verblijven, zullen ze je verwelkomen in hun huis, enthousiast om hun gewoonten te delen en jou te laten vertellen over je cultuur en lokale gewoonten. Wij geloven dat dit de beste manier is om jezelf onder te dompelen in de cultuur van Oeganda en een echt unieke ervaring te hebben.

Wanneer je ervoor kiest om in een vrijwilligershuis te verblijven, moet je je eigen maaltijden kopen en bereiden. Maar maak je geen zorgen, de basis voor een gezonde maaltijd is nooit ver weg. Als je echt niet kunt (of wilt) koken, kunnen we een kok regelen die je komt helpen! En daarnaast zijn er enorm veel restaurantjes waar je voor minder dan een euro een goede maaltijd kunt eten.

De belangrijkste vereiste is dat je een kalm en liefdevol persoon moet zijn, klaar om te helpen waar nodig.

We benadrukken dat het erg belangrijk is om flexibel te zijn tijdens je verblijf in Oeganda. Een open geest en een de wil om te helpen waar nodig zijn goede eigenschappen om te hebben, zodat je het meeste uit je tijd als vrijwilliger kunt halen en van de grootste waarde voor het project kunt zijn.

Persoonlijke uitstraling is belangrijk voor Oegandezen, daarom willen we dat je je gepast kleedt. In de Oegandese cultuur zijn de knie en het bovenbeen van een vrouw iets speciaals, dus bedek ze alsjeblieft. Decolleté is niet belangrijk, aangezien Oegandezen borsten zien als de melkvoorraad voor baby’s (dus wees niet verbaasd als een vrouw zonder schaamte een borst tevoorschijn tovert om haar baby te voeden terwijl ze met je praat). Voor mannen; korte broeken worden door jongens gedragen, dus als je als volwassene gezien wilt worden, draag dan een broek. Aan iedereen; reis licht! Oeganda heeft veel tweedehands kledingmarkten, dus koop gewoon kleding in Oeganda en help tegelijkertijd de lokale economie!

Vergeet niet respectvol en attent te zijn voor de mensen met wie je omgaat. Het personeel en de leden van de gemeenschap waarmee je werkt, zullen andere culturele verwachtingen en waarden hebben dan degenen waarvan jij denkt dat ze gepast zijn. De ‘woke’ ideologie van het Westen wordt niet gewaardeerd, dus geen ‘Ik identificeer me als een…’ of enig uiterlijk vertoon van seksuele voorkeur. Als je je aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht en bang bent om naar Oeganda te komen; dat is niet nodig. De mensen geven er over het algemeen niet om, zolang je het maar voor jezelf houdt.

Iets anders waar je mee moet leren omgaan is tijd. Om preciezer te zijn; tijd is flexibel, wachten is prima en ‘ik ben onderweg’ kan betekenen dat de persoon ergens deze week of binnen vijf minuten aankomt. Dat geldt ook voor onze lokale coördinatoren, ook al doen we erg ons best om ze Westerser te maken in de manier waarop ze met tijd omgaan. Raak dus niet gefrustreerd, maar laat het onze Nederlandse vertegenwoordiger weten wanneer je constant in de problemen komt met je project en/of coördinator als het om tijd gaat.

De minimum leeftijd is 16 en er is geen maximum leeftijd.

Wanneer je met een groep mensen (twee of meer deelnemers) wilt komen en samen wilt verblijven in een vrijwilligershuis of bij een gastgezin, dan zullen we speciale afspraken moeten maken met betrekking tot je accommodatie/project. Dus laat het ons weten als je je aanmeldt!

Je komt in dit geval ook in aanmerking voor een korting op het totaalbedrag.

Oeganda is prachtig! Wanneer je van het noorden naar het zuiden reist, zie je veel verschillende landschappen en ervaar je diverse microklimaten. In je vrije tijd kunnen we uitstapjes regelen naar één van de vele nationale parken in Oeganda of één van de andere geweldige plaatsen om te bezoeken met mooie namen als ‘de bergen van de maan’ (rond Fort Portal).

Een andere trip kan een bezoek aan de hoofdstad Kampala zijn. Deze gekke, drukke en kleurrijke metropool heeft een geweldig uitgaansleven, veel gezellige restaurants en is een leuk uitje met een groep vrijwilligers (met een coördinator die ervoor zorgt dat iedereen veilig terugkeert).

Ook al ligt het voor de hand, laten we benadrukken; weekendtrips/safari’s zijn niet inbegrepen in de prijs van het project. Echter; wij kunnen het perfect voor je regelen en omdat we een non-profit organisatie zijn, zijn de prijzen een stuk lager dan wanneer je met een reisorganisatie zou gaan.

Volgens het laatste onderzoek van UNICEF zijn er in Oeganda meer dan 2,5 miljoen wezen op een bevolking van 46 miljoen. Dit is een schatting gemaakt in 2020, dus in werkelijkheid kan dat aantal veel hoger zijn, vooral als we kijken naar de verschrikkelijke effecten van de lockdowns in de afgelopen jaren.

Er zijn een paar redenen waarom er zoveel wezen zijn in Oeganda, de belangrijkste is het verlies van ouders door ziekte. Andere redenen zijn ongelukken of in sommige gevallen krijgt een van de ouders een ziekte zoals kanker en kan de behandeling niet betalen. In de meeste gevallen wordt het kind of de kinderen opgevangen door een familielid, maar dit is niet altijd mogelijk. Een reden kan financieel zijn, of in sommige gevallen is het familielid niet op de hoogte gebracht van de problemen door schaamte.

Onderdeel van onze aanpak is het zoeken naar deze gezinsleden en kijken of zij voor hun familielid kunnen zorgen. Als er een probleem is, bijvoorbeeld drugsmisbruik/alcoholisme, zoeken we naar alternatieven zoals een pleeggezin.

Er zijn altijd problemen geweest met weeshuizen (bijvoorbeeld misbruik) en in 2019 besloot de regering van Oeganda om strenger te worden in haar beleid. Dit leidde ertoe dat veel weeshuizen werden gesloten en goede doelen de toegang tot Oeganda werd ontzegd.

De weeshuizen waarmee we samenwerken zijn allemaal erkend door de Oegandese regering en we doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat ze op een legitieme manier werken.

Er zijn enkele onderwerpen waar je je in moet verdiepen voordat je naar Oeganda reist.

Reisverzekering
Je gaat wonen en werken in Oeganda op basis van een vrijwilligersvergunning. Het is belangrijk om dit met je reisverzekeraar te bespreken.

Toegestane medicijnen in Oeganda
Sommige soorten medicijnen zijn niet toegestaan in het land, dus houd hier rekening mee en bespreek dit met de Nederlandse ambassade. De meeste medicijnen zijn gemakkelijk verkrijgbaar in Oeganda dus meenemen hoeft in de meeste gevallen niet.

Uiteraard zullen wij je over deze onderwerpen adviseren als er iets niet duidelijk is.

COVID

Oeganda heeft zeer weinig Covid-gevallen en sterfgevallen gehad, daarom zijn de beperkingen grotendeels opgeheven. Zorg ervoor dat je contact opneemt met de ambassade om te zien wat de huidige vereisten zijn.

EBOLA

Ebola-uitbraken komen van tijd tot tijd voor, maar zijn voor het overgrote deel van de  Oegandezen en bezoekers/toeristen geen groot probleem. Oeganda heeft bewezen goed om te gaan met Ebola en tot nu toe is het veelal beperkt gebleven tot een klein aantal gevallen. Als je met het openbaar vervoer reist, wil je natuurlijk wat waakzamer zijn, maar de kans dat je ebola krijgt in Oeganda is heel erg klein.

Play Video

Add Impact to Your Inbox

Sing up for our emails and get inspiring stories about rebuild world delivered straight to your inbox.