Algemene Informatie

Het lokale team

Een Nederlandse medewerker van Joeboentoe woont in Masaka en is 24/7 beschikbaar. Naast hem is er een lokale partner die een non-profit Community Based Organisation is gestart genaamd Paul. En als laatste; Father James. Hij is een vriend/partner van Joeboentoe met wie we dezelfde doelen nastreven. Dankzij hun lokale roots kunnen we jullie het echte Oeganda laten zien.

Klik hier om meer te weten te komen over ons lokale team.

Veiligheid

Is het veilig in Oeganda? Nergens is het 100 % veilig, zelfs niet in je eigen stad. Oeganda is op sommige plekken (zoals in de hoofdstad Kampala) zeker een stuk onveiliger dan een gemiddelde Nederlandse stad maar over het algemeen is het een heel veilig land. Ondanks de armoede is diefstal iets wat relatief weinig voorkomt. Het grootste gedeelte van de bevolking is zeer religieus en zelfs zonder dit religieuze aspect; de gemiddelde Oegandees is erg liefdevol.

Door onze samenwerking met Father James en de Katholieke Kerk (maar liefst 85 % van de bevolking is Christelijk) kunnen we ervoor zorgen dat je zo veilig mogelijk bent. Gezamenlijk hebben we gezinnen geselecteerd waar jij (eventueel met een mede-vrijwilliger) kunt verblijven.

Er is ook de mogelijkheid om in het Joeboentoehuis te verblijven. Dit huis is ommuurd en 's nachts is er altijd een medewerker van Joeboentoe aanwezig. Andere aspecten van veiligheid hebben te maken met je verzekering & vaccinaties. Lees hier meer over deze onderwerpen.

Vervoer

Afhankelijk van je wensen zijn er twee manieren waarop je de lange reis van 200 km van het vliegveld Entebbe naar Masaka kunt maken. De goedkoopste en meest authentieke manier is met het openbaar vervoer. Een medewerker van Joeboentoe staat klaar bij het vliegveld en samen pakken jullie de bus. Afhankelijk van je aankomsttijd kan dit al vanaf 15 euro.

Kampala Taxi

Het taxipark in Kampala

Een andere optie is dat een medewerker van Joeboentoe je met een auto komt ophalen. Dit is ietwat duurder (denk aan circa 50 euro) maar een stuk ontspannender. Wanneer je met 3 of 4 mensen tegelijk arriveert is dit de meest logische optie, tenzij je graag met het openbaar vervoer wilt natuurlijk.

Weekendtrips

Er zijn een aantal locaties dichtbij Masaka die zich perfect lenen voor een weekendtrip. Zo kun je naar Lake Mburo gaan, de Ssese Islands of naar Kampala. Afhankelijk van de groep kun je dit met een Jeep of een busje doen (eventueel met een chauffeur). Een trip naar de Ssese Islands is heel leuk te doen met de motor; vanaf Masaka kom je na een uurtje rijden bij een (gratis) veerpont die je naar het grootste eiland brengt. De motor is de perfecte manier om het eiland te verkennen! We verzorgen ook langere trips naar Kidepo Valley, Murchison Falls, Queen Elizabeth en nog veel meer mooie plekken in Oeganda.

Thijs, Paul & Jolanda

Ons lokale team (en een vrijwilliger) tijdens een dagje uit op de motor..

Tijdens je verblijf zul je het meest gebruikmaken van een motortaxi, de Bodaboda. Dit is het meest voorkomende vervoersmiddel van Oeganda, de makkelijkste en goedkoopste manier om van punt A naar B te komen.

Boda Boda Yamaha Crux

Een bodaboda

Lokaal eten / Restaurants / Internet

Er zijn een heleboel leuke restaurants waar je lokale gerechten kunt eten. Het is erg goedkoop en wij vinden het persoonlijk erg lekker. Bij de meeste restaurants kun je kiezen uit vlees / vis / vegetarisch waarna je kunt kiezen uit (zoete) aardappel, pompoen, posho (gemalen mais), bonen, rijst en wat soorten groenten. Niet iedereen is even tevreden met de smaak van de lokale gerechten maar gelukkig zijn er ook een aantal restaurants die westerse gerechten aanbieden. Daarnaast, in het Joeboentoehuis kun je alles koken wat je wilt! Op de lokale markt zijn volop verse ingrediënten te vinden om een heerlijke maaltijd te bereiden.

Deze restaurants bieden over het algemeen ook gratis Wifi aan en op deze plekken zul je dus veel (vooral vrijwilligers) mensen treffen die even lekker willen facebooken, whatsappen, skypen etc..

Andere activiteiten

Er zijn een heleboel leuke plekken in Masaka waar je een avond door kunt brengen. Lokale restaurants als Grass Roots en Plot 99 zijn fijne plekken om een avond te ontspannen, een Nile Special te drinken en een spelletje te doen. Hier worden ook regelmatig leuke avonden georganiseerd zoals 'Open Mic Night' of 'Movie Night'. Poolen is naast voetbal (en dan vooral de Engelse teams) enorm populair en er zijn dus volop pool bars en sports bars in het centrum.