Nieuws

Help in een weeshuis

Jaren van bloedvergieten

Oeganda, nu bekend als de parel van Afrika, was in de jaren zeventig en tachtig voornamelijk bekend door de reeks dictators die aan de macht waren. In 1971 was het Idi Amin die zichzelf de Last King of Scotland noemde maar bij de meeste mensen bekend stond als de 'Slachter van Afrika'. Hij werd 'opgevolgd' door Milton Obote die minstens zo erg was. Vervolgens kwam in 1986 Yoweri Museveni aan de macht en met zijn verschijnen kwam er geleidelijk meer rust in het land. Museveni is nog steeds de 'democratisch gekozen' leider van het land: in 2016 werd hij wederom gekozen om het land vier jaar te leiden. Helemaal zonder controverse waren deze verkiezingen echter niet. Onder zijn leiding is Oeganda een veiliger en beter georganiseerd land geworden maar de situatie had veel beter kunnen zijn.

Weeskinderen Oeganda

De bovengenoemde dictators zijn grotendeels de reden dat er veel weeskinderen zijn. Een andere grote reden is dan nog niet besproken; de ziekte HIV met als gevolg AIDS. Unicef onderzocht het probleem en kwam in 2003 tot de conclusie dat er meer dan 2.000.000 weeskinderen zijn. In de laatste veertien jaar is dit aantal alleen maar gestegen.

Een voordeel van de Oegandese cultuur is dat veel weeskinderen in de familie worden opgevangen maar dit is niet altijd een voordeel. In sommige gevallen worden deze kinderen als inferieur gezien en slecht behandeld; dit leidt tot meer trauma's.

De Katholieke Kerk speelt een belangrijke rol in de opvang en opleiding van weeskinderen; ze beheert honderden weeshuizen in Oeganda. Met dank aan de vaak onbetaalde medewerkers hebben deze kinderen een grotere kans op een mooie toekomst. Joeboentoe wil ook graag helpen en wij nodigen vrijwilligers uit om voor een periode van minimaal een maand langs te komen om te helpen. De kinderen hebben aandacht nodig, hulp bij hun huiswerk en iemand die de kinderen laat genieten door middel van spel. Ambieer jij een vreugdevolle ervaring in soms barre leefomstandigheden? Kom ons dan helpen!