Nieuws

De update van maart

Het is al weer maart en er is in de afgelopen maanden veel gebeurd. Met trots kunnen we zeggen dat wij met ons Masaka Recycling Initiative op dit moment al meer dan 21 ton plastic uit het milieu van Masaka en omstreken hebben gehaald. Dat zijn meer dan 700.000 plastic flessen! Met de inkomsten van de verkoop hebben wij al veel bereikt; 8 weeskinderen gaan nu naar school en we hebben (naast de 4 vaste personeelsleden) meer dan 160 parttime banen gecreëerd! In de onderstaande video zie je het project van het begin tot nu. Beelden zeggen immers meer dan woorden.

Om nog meer plastic te kunnen inzamelen, hebben wij drie weken geleden onze eerste 'satelliet' inzamelplek gebouwd in het deel van Masaka genaamd Ssaza. Hier wordt het plastic gewogen en naar gelang het gewicht krijgt de inzamelaar een x bedrag. Vervolgens wordt het plastic naar onze hoofdlocatie vervoerd waar wij het in balen samenpersen en per 10 ton naar Kampala vervoeren om te verkopen.

Ondanks alle successen is het moeilijk om een project als deze financieel zelfredzaam te maken. Voordat je denkt dat wij van de inkomsten een dure auto rijden, dit is niet het geval. Alle inkomsten komen direct ten goede aan de lokale mensen die voor het project werken. Er is geen directeur, alle medewerkers verdienen een modaal loon en de westerse medewerkers doen dit vrijwillig. Aan de loonkosten ligt het dus niet, het ligt voornamelijk aan de verkoopprijs van het plastic. Een grote tegenvaller was er eind vorig jaar toen China zich terugtrok uit de Oegandese plastic markt. Hierdoor daalde de prijs met maar liefst 20 % en aangezien wij dit niet kunnen doorberekenen aan de inzamelaars (de prijs is namelijk al best laag) kan dit op de lange termijn het project in gevaar brengen.

We zijn er echter zeker van dat we dit project zelfredzaam kunnen maken en zodra wij uitbreiden en in andere steden het plastic gaan inzamelen zal het project zelfs winst gaan maken! Alhoewel wij niet graag vragen om een donatie... willen wij jullie nu wel graag vragen om een kleine bijdrage. Niet alleen zorg je hiermee voor een schoner milieu, je zorgt er indirect ook voor dat weeskinderen naar school kunnen, dat gehandicapte mensen een inkomen hebben en de kosten voor vrijwilligers verder verlaagd worden. Bij Joeboentoe gaat er van de donatie geen cent naar marketingkosten, Nederlandse managers, kantoorkosten etc.

ANBI status

En er is goed nieuws voor de mensen die ons financieel steunen of willen gaan steunen. Wij zijn sinds kort een ANBI stichting wat inhoudt dat giften aftrekbaar zijn van de belasting! Dus wilde je ons al langer steunen, misschien is dit een bericht dat je over de streep trekt. Lees hier meer hoe je ons belastingtechnisch op de beste manier kunt steunen of klik op onderstaande button om een eenmalige (aftrekbare) donatie te doen!

Doneer