Skip to content

Wij zijn

JOEBOENTOE

De Organisatie

Joeboentoe is een Nederlandse ANBI gecertificeerde stiching. Wij opereren op een non-profit basis en ons belangrijkste doel is om een positieve bijdrage te leveren aan de levens van arme mensen in Oeganda. Wij doen dit door de meest kwetsbaren in de samenleving samen met onze vrijwilligers te steunen in hun onderwijs of werk.

Wij werken als ‘digital nomads’ (geen kantoren) en hierdoor komt bijna 100 procent van het geld dat vrijwilligers betalen terecht bij de mensen in Oeganda!

Sociale Projecten & Vrijwilligers

Joeboentoe begeleidt vrijwilligers die werkzaam zijn bij onze sociale projecten/kinderopvang/basis- en middelbare scholen en studenten die stage lopen bij een bedrijf of NGO in Oeganda.

Wij starten en managen kleinschalige sociale projecten waarbij wij na een initiele periode van meestal een jaar het project overdragen aan de lokale bevolking. Wij focussen ons bij onze projecten op de toegevoegde waarde voor de samenleving en het milieu.

 

 

Ons Bestuur

Het bestuur van Joeboentoe bestaat uit drie leden; Esther Roskam-Cup en Merijn Rutgers werken vanuit Nederland en Thijs Brehmer werkt vanuit Oeganda. 

Thijs Brehmer - Oprichter
Esther Roskam-Cup - Secretaris
Merijn Rutgers - Penningmeester

Financiële Informatie

Met trots tonen wij je onze jaarrekening! Oké, om eerlijk te zijn is dit een verplichting om ANBI gecertificeerd te zijn. Maar zelfs als dit geen verplichting was, tonen wij jullie graag hoe effeciënt wij ons geld besteden. 

2016  |   2017   |    2018   |    2019   |    2020   |  2021

Het is voor ons een bewuste keuze om als bestuur geen inkomen te nemen uit de stichting. Wij werken non-profit omdat wij niet werken om rijk te worden maar om zo goed mogelijk arme mensen te kunnen helpen. Je kunt ons hierbij helpen door een donatie te doen. Je kunt deze donatie zelfs van de belasting aftrekken! Meer weten? Stuur ons dan even een mailtje en we vertellen je precies hoe het in zijn werk gaat!

Trots Op Deze Projecten!

Natuurlijk zijn we trots op alle projecten die we hebben gestart of die we ondersteunen/mee samenwerken; deze twee projecten willen we uitlichten!

Masaka Recycling Initiative

In 2017 zijn we samen met de Masaka Diocese (Katholieke Bisdom van Masaka) het Masaka Recycling Initiative gestart om wat te doen aan het enorme plastic probleem dat Oeganda plaagt. Het bisdom stelde gratis een stuk land beschikbaar op een plek die relatief goed bereikbaar is voor vrachtwagens en centraal zodat mensen makkelijk hun plastic kunnen brengen en op die manier geld kunnen verdienen.

Tot op heden (begin 2023) heeft het project 514 ton plastic gerecycled, dat zijn 21,600,000 flessen van een halve liter. Er zijn in totaal 59 community recycling centers waar naar schatting meer dan 3.000 mensen plastic inleveren en hiermee een inkomen verdienen. Het project is nu overgestapt op upcycling en maakt van het ingezamelde plastic producten zoals palen voor een hekwerk, stoepstenen en zelfs tuinmeubels.

Rakai Women Project

In 2014 begon ons avontuur in Oeganda. We werkten aan een klein project in Rakai, een ‘gemeente’in het midden van Oeganda waar mensen over het algemeen nog leven zoals honderd jaar geleden. De huizen zijn gemaakt met een houten skelet waarop ze een mengsel van mest, klei en stro bevestigen. Landbouw en veeteelt staan centraal in het dagelijks leven.

Op het project kwamen we in contact met een aantal vrouwen die samen een project zijn gestart dat in de basis inhoudt dat men wekelijks samenkomt, een klein bedrag (circa 1 euro) inlegt en gezamenlijk besluit hoe dit te besteden. Zo hebben ze plastic stoelen gekocht die ze vervolgens verhuren wanneer er een introductie, bruiloft of begrafenis plaatsvindt. 

Wij hebben dit project, met behulp van Gemeente Deventer, ondersteund tijdens de Covid tijd met zeep en simpele handwasinstallaties die we in het dorp en naastgelegen dorpen geplaatst hebben. Ook hebben we ze ondersteund bij de start van een paddestoelen project, een lokale delicatesse die voorheen moeilijk verkrijgbaar was.

Op de foto zie je onze medewerker Paul die met een deel van de vrouwen (en hun partners) de voortgang bespreekt.

De Mensen Waar We Mee Werken

Onze Partner | Supporters | Donateurs

Play Video

Add Impact to Your Inbox

Sing up for our emails and get inspiring stories about rebuild world delivered straight to your inbox.