Onze Belangrijkste Wapenfeiten

Onze Belangrijkste Wapenfeiten

tien jaar in Uganda

Belangrijke Projecten

Joeboentoe heeft meerdere kleine en grotere projecten gestart of geholpen bij de uitvoering van de activiteiten. Op deze pagina lichten we de belangrijkste projecten uit.

Onze Vrijwilligers

We hebben in onze tien jaar in Uganda tientallen vrijwilligers begeleidt en deze een unieke tijd laten beleven. Het is voor ons erg mooi om te zien hoe deze ervaring hun wereldbeeld verandert. 

De Successen

Masaka Recycling Initiative

plastic, plastic en nog meer plastic

In 2016 woonde onze oprichter in Masaka en zag hij overal enorme bergen plastic afval liggen, vooral frisdrankflessen en plastic zakjes. Hij besefte dat er iets moest veranderen en onderzocht hoe Uganda omging met recycling. Na vele vergaderingen met een grote recycler in Kampala kregen we de kans om in Masaka te starten met recyclen. Zo werd het Masaka Recycling Initiative geboren, een project dat niet alleen bijdroeg aan een schonere omgeving, maar ook aan economische kansen door recyclingactiviteiten te stimuleren.

Op de foto zie je Father James Ssendege, zonder wiens hulp het project nooit had kunnen slagen. De Katholieke Kerk heeft ons een stuk land beschikbaar gesteld voor het project.

We begonnen met de bouw van een pand waarin we de baler gingen stallen en met de aanleg van krachtstroom om het apparat te laten werken. De baler is een pers die met grote druk balen perst van de plastic flessen. Vervolgens worden de balen met plastic rotzooi elke week met een grote vrachtwagen opgehaald om naar de hoofdstad vervoerd te worden. 

Op de foto links zie je een medewerker die één van de vele groepen schoolkinderen uitleg geeft over de machine. 

Voorlichting is naast werkgelegenheid een belangrijke focus van het project. Zo geven we op meerdere basis- en middelbare scholen voorlichting over het belang van recycling. Samen met de scholieren bouwen we afvalbakken zodat ook zij kunnen recyclen.

Ons avontuur begon klein maar is ondertussen uitgegroeid tot een waar succes. Op het moment van schrijven werken er meer dan 20 mensen full-time, krijgen meer dan 3.000 mensen een inkomen uit het verzamelen van plastic en hebben we in totaal meer dan een miljoen kilo plastic uit het milieu verwijderd!

Honderden kinderen krijgen jaarlijks voorlichting over up- en recycling van de plastic rotzooi rond hun huis en zo dragen we ons steentje bij aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie milieubewuste Ugandezen. 

Wij hebben ons medio 2020, toen het winstgevend werd, uit het project teruggetrokken aangezien het ons doel is om zelfredzame projecten te starten. Op naar een nieuwe uitdaging!

De Binnenlanden Van Uganda

Rakai Vrouwen Groep

vrouwen die hun mannetje staan

We werken sinds 2014 samen met een vrouwengroep van gemiddeld 25 vrouwen in Rakai; een heel afgelegen gebied op ongeveer een uur rijden van Masaka. In eerste instantie hielpen we puur bij de aanleg en het onderhoud van een gezamenlijke moestuin maar in de loop der jaren hebben we, mede dankzij Gemeente Deventer, meer voor ze kunnen betekenen.

Vaak ligt het probleem bij de initiële investering; we zagen het bij het recycling project, we zien het nu bij het boerderij project en dit is ook het geval bij de vrouwen groep. Mensen verdienen gewoonweg te weinig om een groter project van de grond te krijgen. Een gemiddeld inkomen is rond de 25 euro per maand en als je ziet hoeveel ze betalen om hun kinderen naar school te laten gaan, begrijp je dat ze vaak maar 50 cent tot een euro per maand kunnen investeren.

Op de foto zie je een low-tech installatie om je handen te wassen zonder dat je iets met je vieze handen aan hoeft te raken. We hebben deze in 2020 in het kader van Convid preventie bij de mensen in het dorp van de vrouwen groep geïnstalleerd.

Naast de installaties hebben we veel focus gelegd op het belang van goede voeding en beweging om gezond te blijven. De media en de politici in Uganda waren naar onze mening erg veel paniek aan het zaaien zonder te wijzen op de vele manieren waarop de mensen zelf ernstige ziekte konden voorkomen.

De bevolking is erg jong en vooral in het buitengebied zie je weinig welvaartsziekten die voor zoveel problemen hebben gezorgd in de westerse landen.

Een tweede project was het bouwen van een watertank waarmee de vrouwen een champignon project konden starten. Wederom dankzij Gemeente Deventer hebben we dit project uitgevoerd en het is een groot succes! De vrouwen drogen de champignons en verkopen ze in het dorp en maandelijks gaat er een lading naar Masaka waar de gedroogde champignons in een aantal winkels verkocht worden. 

Het grote voordeel van de wijze waarop wij onze projecten uitvoeren, is dat wij niet per se betrokken hoeven te blijven. Wij focussen ons namelijk op het starten van projecten die zelfredzaam zijn. Dit zorgt voor ownership en trots bij de mensen; niemand wil afhankelijk zijn van anderen. Om de paar maanden gaan we langs voor een praatje en om te zien hoe het project zich op eigen kracht heeft ontwikkeld. Dat is waar wij het voor doen!

Bekijk Ons Boerderij/Ondervoeding Project