Wij Zijn Joeboentoe

Wij Zijn Joeboentoe

non-profit NGO
Joeboentoe is een Nederlandse ANBI gecertificeerde stichting. Sinds 2014 zijn we werkzaam in Uganda met de focus op het creëren van banen, verhelpen van ondervoeding en de zorg voor het milieu. Wij werken als ‘digital nomads’ (geen kantoren) en hierdoor komt bijna 100 procent van het geld van donateurs en vrijwilligers terecht bij de mensen in Oeganda!
Be The Change You Want To See In The World.

Be The Change You Want To See In The World.

Ons Bestuur

Ons Bestuur

de kracht van joeboentoe
Veel Gestelde Vragen

Veel Gestelde Vragen

vaak gegeven antwoorden

Net als veel dingen in het leven was dit puur toeval. In 2013 was onze bestuurder op zoek naar een manier om vrijwilligerswerk te doen in een Afrikaans land. Tot zijn schrik kwam hij er achter dat het ontzettend veel geld kost om vrijwilligerswerk te doen en aangezien hij een beetje zuinig is, besloot hij om op zoek te gaan naar een alternatief. 

Dankzij zijn grote netwerk kwam hij via via in contact met een stichting in het zuiden van Uganda die zich bezig hield met biologische akkerbouw en educatie. De manager van het project was een Belg en op papier zag het er allemaal erg goed uit. Vol enthousiasme heeft hij een mail gestuurd en na een paar mailtjes heen en weer zijn ze overeengekomen dat hij in 2014 drie maanden zou komen helpen.

Fast forward to 2014.. Toch wel een beetje zenuwachtig en klaar voor het nieuwe avontuur kwam hij aan op Entebbe en gelukkig stond de manager van het project daar op hem te wachten. Nog nauwelijks bijgekomen van de vlucht volgde de lange rit naar het project, zeker 10 uur rijden waarvan het laatste uur door de heuvels over slechte wegen, op weg naar Lake Bunyonyi.

Het project en de manager waren echter een grote teleurstelling; niet alleen werkten de mensen er voor een appel en een ei, de manager was (te vaak) een norse, boze man die het personeel van vroeg in de ochtend tot laat in de avond liet werken. Drie maanden werden dus drie weken en toch wel een beetje gedesillusioneerd besloot hij op zoek te gaan naar een nieuw project. Na veel omwegen en mooie ervaringen kwam hij terecht op een project in Rakai waar hij de rest van de drie maanden heeft geholpen. Ook hier heeft hij een wijze les geleerd; het project was namelijk zo goed als failliet door een (Ugandese) manager die er met het geld en de contacten vandoor was gegaan.

Dit alles heeft hem doen besloten om een non-profit stichting op te zetten die tegen onkosten vrijwilligerswerk faciliteert én die hands-on in Uganda de projecten ondersteund.

In de toekomst zeggen we zeker geen nee tegen uitbreiding naar andere landen maar voor nu hebben we onze handen nog vol aan Uganda! 

Er zijn heel veel manier waarop je kunt helpen. We zijn op dit moment druk in de weer met het opzetten van een boerderij om hiermee lokale kinderen van een betere lunch te voorzien. Kinderen in Uganda eten elke dag drie dingen; bonen, posho (maispap) en matooke (puree van bananen). Wat mist is vlees en vis, oh zo belangrijk voor een goede ontwikkeling van onder andere de hersenen.

Je kunt ons hierbij  financieel steunen door eenmalig of periodiek (belastingtechnisch aantrekkelijker) geld te doneren.

Een andere manier is door onze website te delen op de sociale media met hierbij de vraag of mensen ons willen helpen met het opzetten van boerderijen zodat we meer mensen een baan kunnen geven en meer kinderen kunnen helpen.

Ook kun je langskomen in Uganda om (onder andere) onze projecten te bezoeken. Wij rekenen een klein bedrag € 15 per dag per persoon om de onkosten te dekken. Dat is compleet met overnachting, ontbijt, lunch en diner. Je kunt helpen op het project of gewoon rustig de omgeving verkennen. Je kunt helpen op een school of gewoon lekker in de zon zitten; je komst is al de hulp want het bedrag dat je betaalt zorg voor omzet bij de winkeltjes, loon voor de kok en zo voort.

Als laatste kunnen we een safari organiseren, wij kennen ondertussen alle mooie plekken! Je zorgt hiermee dat een chauffeur een baan krijgt, je helpt de middenstand en omdat wij een non-profit stichting zijn, betaal je ook nog eens erg weinig!

Wij zijn een ANBI stichting en dat houdt in dat minimaal 90% van het bestede geld het algemene belang moet dienen. Bij ons ligt dit percentage meer richting de 95% aangezien de bestuursleden geen loon ontvangen, we geen kantoorkosten hebben en de bestuurder slechts een onkostenvergoeding ontvangt. 

Op de pagina ANBI Stichting kun je al onze gegevens (inclusief alle jaarrekeningen) inzien.

Wij helpen graag gelijkgestemden bij het opzetten van een project. Wij hebben zeer goede contacten binnen de katholieke kerk en we weten hoe het bureaucratische spelletje gespeeld wordt met betrekking tot visa en werkvergunningen.

Heb je een idee voor een leuk project, neem dan contact met ons op!

Wij hebben op het moment geen project lopen met betrekking tot het sponsoren van kinderen maar we kunnen hierbij wel ondersteunen. Het is voor ons relatief makkelijk om te onderzoeken welke kinderen er hier op het platteland door financiële problemen niet naar school kunnen. Als je graag op deze manier een kind wil ondersteunen, kunnen wij hierbij assisteren. Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden en de kosten door te nemen.

Er is veel te doen met betrekking tot weeshuizen in Afrika en dat is in onze ogen veelal terecht. Over de rug van arme kinderen worden mensen rijk en ze doen dit dankzij goedbedoelende maar naïeve donateurs.

Onze bestuurder heeft van dichtbij meegemaakt hoe dit in zijn werk gaat; op de heuvel achter zijn huis stond een schitterende nieuwe school maar het viel hem op dat deze altijd leeg stond. Totdat hij op een dag een bus aan zag komen rijden vol met kinderen en uit nieuwsgierigheid liep hij richting de school. Toen hij aankwam zag hij de kinderen allemaal netjes poseren voor de school om vervolgens weer in de bus te stappen en binnen een half uur was het weer als voorheen; uitgestorven. Hij kwam er achter dat deze school geen school is maar een weeshuis en dat deze gesponsord wordt door een Duitse kerk. De Ugandese manager doet alsof het weeshuis een dertigtal weeskinderen opvangt en onderwijst maar niks is minder waar. Het geld (minus de jaarlijkse reis en photoshoot) verdwijnt in zijn zak en niemand wordt geholpen behalve de manager.

Om deze en andere redenen, werken wij op dit moment maar met één weeshuis en dat is het weeshuis Villa Maria dat door de Katholieke Kerk wordt gerund. Hier ligt de focus op hereniging met de familie en wordt gezocht naar mogelijkheden om het kind (of de kinderen) terug te plaatsen bij familieleden. Indien dit financieel niet mogelijk is, organiseren ze de fondsen om dit kunnen realiseren. Zo financieren ze bijvoorbeeld het opstarten van een klein lokaal winkeltje om er zodoende voor te zorgen dat het beoogde gezin voldoende fondsen heeft om het weeskind op te vangen.

Er wordt erg veel tijd besteed aan nazorg en evaluatie en dit is volgens ons de beste aanpak om weeskinderen een nieuwe toekomst te geven. Om die reden plaatsen wij hier met alle liefde vrijwilligers maar om er voor te zorgen dat de komst van vrijwilligers voor de kinderen niet verwarrend is, hanteren wij een minimale plaatsing van zes maanden. De financiële middelen die vrijkomen dankzij de komst van de vrijwilligers hebben al voor veel weeskinderen een nieuwe toekomst gebracht. 

Samen Met Jou Maken We De Wereld Een Beetje Mooier

Samen Met Jou Maken We De Wereld Een Beetje Mooier

Help je Mee?
Promoot Ons

Promoot Ons

Praat met vrienden, kennissen, collega's en familieleden over onze stichting en projecten.
Fundraise

Fundraise

Start een fundraiser om geld op te halen voor onze stichting of het Boerderij Project.
Kom Helpen!

Kom Helpen!

Kom naar Uganda en help als vrijwilliger op ons project of op een basis/middelbare school.
Doneer

Doneer

Steun ons periodiek of geef eenmalig zodat wij ons werk kunnen voortzetten.